De eerstelijnspsycholoog

 

Een eerstelijnspsycholoog is een psycholoog die zich heeft gevestigd in de eerstelijns gezondheidszorg. Hij of zij is universitair opgeleid en is deskundig op het gebied van psychische klachten en gedragsproblemen. Een eerstelijnspsycholoog doet psychodiagnostiek, indicatiestelling, psychologische behandeling, verwijzing en consultatie.

De gezondheidszorg in Nederland is opgebouwd uit verschillende 'lijnen'. De eerste hulpverlener met wie iemand te maken krijgt als hulpvrager is een hulpverlener die werkzaam is in de eerste lijn. Voorbeelden hiervan zijn de huisarts en de eerstelijnspsycholoog. De eerstelijnspsycholoog biedt dus de eerste zorg in het geval van psychische problemen.

De werkwijze van de eerstelijnspsycholoog is generalistisch, klantgericht, kortdurend en laagdrempelig.

Generalistisch betekent dat de eerstelijnspsycholoog een brede kennis heeft op het gebied van psychische problemen. De eerstelijnspsycholoog is dus geen specialist, die bevindt zich in de tweede of derde lijn. Wanneer er sprake is van hele specifieke en/of ernstige psychische problemen wordt er vaak verwezen naar zo'n specialist. De meeste psychische klachten laten zich echter goed behandelen door de aanpak van een eerstelijnspsycholoog.

Met klachtgericht wordt bedoeld dat de eerstelijnspsycholoog in de eerste plaats ingaat op de klachten die een cliënt in het heden ondervindt.

Kortdurend spreekt voor zich: er wordt nadrukkelijk naar gestreefd de behandeling te beperken. De meeste behandelingen duren vijf tot tien gesprekken. Wanneer de behandeling langer lijkt te gaan duren omdat de klachten ernstiger zijn, wordt een cliënt doorgaans verwezen naar een andere instantie in de 'tweede lijn' (bijvoorbeeld RIAGG, psychotherapeut of poliklinische psychiatrie).

 


LVVP