Kosten en vergoedingen 2023

 

De huisarts heeft een cruciale rol in de GGZ. Op basis van de ter beschikking staande (nieuwe) modellen, kennis en ervaring heeft hij drie verwijsmogelijkheden:

  1. Klachten die buiten de DSM classificatie vallen kunnen door de huisarts zelf of door de POH (praktijkondersteuner) worden behandeld.
  2. Is er sprake van een psychische stoornis of het vermoeden van een stoornis, dan is een verwijzing naar de G(eneralistische)B(asis)GGZ op zijn plaats.
  3. Complexe en risicovolle stoornissen horen thuis in de G(especialiseerde) GGZ.

U kunt dus worden doorverwezen naar de GBGGZ of de GGGZ op basis van een psychische stoornis volgens de DSM-5 of het vermoeden van een dergelijke stoornis.

De psycholoog in de GBGGZ en de GGGZ stelt de diagnose en beoordeelt samen met de cliënt welke behandeling wordt ingezet.

 

POH GGZ

De POH GGZ wordt ingezet om de huisarts te ondersteunen. Doel hierbij is de huisarts ondersteuning te bieden in de organisatie van zorg. De huisarts blijft te allen tijde inhoudelijk eindverantwoordelijk voor deze ondersteuning, ook al laat hij de organisatie van ondersteuning via de module POH GGZ over aan andere aanbieders.

De taak van de POH GGZ kan dus ook eenvoudig worden vervuld door de psycholoog in de GB GGZ. Voordeel voor de huisarts is dat hij daarmee een psycholoog met ervaring in de eerstelijnspsychologie naast zich heeft, die uitstekend in staat is om de cliënt op weg te helpen.

 

Welke gegevens moeten er op de verwijzing staan?

Naast de normale gangbare gegevens is het voor een verwijzing naar de GBGGZ of de GGGZ absoluut noodzakelijk dat er vermeld wordt welke DSM-5 stoornis of vermoeden van een DSM-5 stoornis geconstateerd is. Vraagt u ook aan de huisarts om zijn zogenaamde persoonlijke AGB code op de verwijsbrief te zetten.

 

En als de psycholoog een andere diagnose stelt dan de huisarts?

Bijvoorbeeld omdat er toch geen DSM-5 stoornis wordt geconstateerd, of omdat er sprake blijkt te zijn van zwaardere problematiek die niet in de GBGGZ thuis hoort? Dan verwijst hij de cliënt terug naar de huisarts.

De huisarts kan vervolgens de cliënt naar de GGGZ verwijzen of, als er sprake is van lichte klachten, naar de POH.

 

De bekostiging van de GGZ

De bekostiging regelt wat de zorg mag kosten en hoe uw zorgverlener die in rekening moet brengen. De bekostiging gaat niet over wélke zorg u krijgt of hoe u die krijgt.

Uw behandeling in de GGZ bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een zorgverlener. Of een aantal dagen en nachten in een kliniek. In het zorgprestatiemodel heten al deze losse onderdelen zorgprestaties. De zorgprestaties staan op de rekening die de zorgverlener aan u of uw zorgverzekeraar stuurt. Zo is duidelijk voor welke zorg u of uw zorgverzekeraar betaalt.

U kunt zelf de rekening makkelijk controleren. U kunt precies zien wie u tijdens een consult heeft gesproken en hoeveel tijd daarvoor in rekening wordt gebracht. De rekening die bij de zorgverzekeraar wordt ingediend is maandelijks.

In het zorgprestatiemodel wordt de rekening gestuurd kort nadat de zorgprestaties plaatsvinden. Op uw rekening kunnen dan meerdere losse consulten of andere zorgprestaties staan. De zorgverzekeraar telt de zorgprestaties die in 2023 plaatsvinden mee in de berekening van het eigen risico voor 2023. De zorgprestaties die in 2024 plaatsvinden, tellen mee in de berekening van het eigen risico voor 2024. Als u in die jaren nog eigen risico moet betalen, brengt de zorgverzekeraar dat in rekening.

 

Zorgvraagtypering


In het zorgprestatiemodel legt uw zorgverlener een zorgvraagtype vast. Het zorgvraagtype geeft informatie over uw zorgvraag. Uw zorgverlener kan die bijvoorbeeld gebruiken bij het opstellen van een behandelplan. Het zorgvraagtype bepaalt niet de prijs van de behandeling. Dat doen de zorgprestaties die u krijgt. Soms bepaalt uw zorgverlener tijdens de behandeling opnieuw het zorgvraagtype om verandering duidelijk te maken. Het zorgvraagtype vindt u terug op de rekening. Heeft u vragen over het zorgprestatiemodel? Stel ze aan uw zorgverlener of zorgverzekeraar.

 

Goed om te weten

  • Bent u al in zorg en loopt uw behandeling door in 2023? Dan heeft u geen nieuwe verwijzing nodig.
  • Let op als u overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Als uw behandeling in het nieuwe kalenderjaar doorloopt, valt dit deel onder de nieuwe polis. Check dan of de nieuwe zorgverzekeraar uw zorgverlener (volledig) vergoedt.
  • De duur van een consult bepaalt het tarief. Een zorgaanbieder mag in plaats daarvan ook uitgaan van de tijd die voor u in de agenda was gepland. Ook als het consult in werkelijkheid iets langer of korter duurde.
  • Hebt u op één dag meerdere keren contact met uw zorgverlener via e-mail of chat? Dan kan dit als 1 consult op de rekening staan.
 
LVVP